Jdi na obsah Jdi na menu
 


Státní zaměstnanci - fakta a mýty

K této úvaze mě přiměla skutečnost, že vlastně nikdo neví, kolik lidí je závislých na státním rozpočtu, tedy na našich daních a odvodech, které dnes a denně platíme a zda je vůbec tento stav nadále udržitelný.

Podle údajů bylo v roce 2012 státních zaměstnanců 425.000, na jejich platy jde 121 mld. Kč (to je cca 12% celého státního rozpočtu). Pro malé porovnání, na důchody jde cca 300 mld. Kč.

To by mohlo být vše, co bych ke státním zaměstnancům směl uvést, co do jejich počtu. Ale to je velký omyl. Tohle číslo totiž není konečné.

Vezměte v úvahu, že ze státního rozpočtu, formou přerozdělení, odcházejí peníze na Krajské úřady, poté Obecní úřady a Obce. Tady už je ta pijavice rozlezlá do neuěřitelných rozměrů. Na každé Obci, byť s počtem obyvatelů do 100, je starosta, který není tzv. "uvolněný", i přesto pobírá měsíčně částku, která není zdaleka malá - bývá to kolem 4.500,- Kč, k tomu má i trošku peněz místostarosta, pokladník. Takovýchto obcí, kde jsou tzv. "neuvolnění" zastupitelé, jsou tisíce. Těžko je počítat do státních zaměstnanců, ale závislých na příjmech z rozpočtu to skutečně lze.

Úředníků je kolem 250.000. Ale pokud vezmete v úvahu všechny zaměstnance například škol, zdravotnictví, apod. dostáváte se na číslo, které je 1.100.000.

K tomu je dobré připočíst i počet důchodců, který bylo ke konci roku 2013 téměř 2.900.000.

Počet dětí, ale pozor, pouze do 15-ti let je cca 1.600.000. To je kolem 100 tisíc na každý rok, tedy do 18-ti let připočítám 300.000, dohromady 1.900.000.

Potom zde máme počet vysokoškoláků - těch je cca 400.000.

Tedy součet lidí, kteří jsou závsilý na příjmech od rodiny, nebo státu je neuvěřitelné číslo - cca 6.300.000 osob. Zbývá tedy cca 4.000.000, kteří toto vše musí nějak uživit - to znamená, že vytvářejí nějaké hodnoty?

Ale to není vše - jsou zde i soukromý lékaři - těch je se svými zaměstnanci dalších cca 50.000. Nepočítám učitele na soukomých školách, těch je také dost, tam jdou také peníze od státu, apod. 

Zdá se vám to hodně? Tak se podívejte kolem sebe - ve státním, nebo za státní, žije každý - pošťák, lékař, sestra, policista, voják, městský strážník, obecní úředník, hasič, popelář, pracovník zdravotní pojišťovny, sociálky, úředník na úřadě, učitel, školník, uklízečka v nemocnici, úřadech apod. Co k tomu přičíst - zaměstnance ČEZ, Státních Lesů, plynárenských podniků, vodáren, ti už v daných součtech nejsou. Najdete jich opravdu mnoho.

A aby nebylo všem počtům konec, tak tu je také 500.000 nezaměstnaných.

Co toto vše znamená? Ta úvaha se točí totiž kolem voleb, zda skutečně je vůbec reálné cokoliv dělat s takovouto masou lidí, kdy tito pouze spotřebovávají peníze ze státního rozpočtu, nikoliv tvoří, hodnoty. Jestli komukoliv z partajních funkcionářů cokoliv věřit, pokud neřekne, co s touto masou chce dělat. Jsou zde právě i odpovědi na to, proč někteří chtějí zvyšovat daně, protože tento aparát lze jinak těžko uživit. Jakékoliv sliby jsou k ničemu, pokud s tohoto aparátu skutečně není nikdo schopen radikálně zbavit. Úředníci jsou potřební, ale ne v takovémto počtu, jaký tady je vyčíslen. 

S tím souvisí politiky stále uváděná efektivita státní správy, snížení počtu státních úředníků - v roce 2012 o celých cca 2.800. Kde tedy hledat zdroje financí do státního rozpočtu, když je takto prošpikovaný státním aparátem.

Já osobně jsem alergický na jakoukoliv zmínku o zvýšení počtu policistů, armády, ve školství, na úřadech. My musíme mít 40.000 policistů, nestačí nám polovina, protože zde je kriminalita, kterou ovšem nikdo neřeší od příčin, ale důsledků - viz. má úvaha o Nezaměstnanosti. Jsem alergický na každého jednoho úředníka, kterého chtějí přijmout. Pokud by se jenom o polovinu počty státních zaměstnanců snížily, poté by stát ušetřil nejméně 120 mld. Kč, spíše více. Samozřejmě by se to projevilo na počtu nezaměstnaných, ale ti mají méně - viz. má úvaha o Nezaměstnanosti, ale hlavně by takový mohl vytvářet hodnoty, statky, přinášet zpět peníze do rozpočtu, ne být na něj jenom přiživený.

Je dobré vědět, jak si vlastně stojíme, kdo vlastně vytváří hodnoty, komu být dost zavázáni za to, že vůbec je, myslím tím zaměstnavatele, kteří vytvářejí hodnoty, různé malé živnostníky, ale i velké soukromé firmy. Nebýt této armády státních zaměstnanců, nebylo by tolik pitomostí, lejster, závistni, nenávisti, kontrol každé pitomosti. Jednoduše, žilo by se lépe.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář